De ce este important ca invatarea sa fie zilnica?

De ce este important ca invatarea sa fie zilnica?

Fluency TimeDe multe ori atunci cand ii intrebam pe cursanti in cat timp si-au propus sa invete o limba straina ei sunt constienti de complexitate si isi aleg un timp rezonabil.

Dar cand ajungem la intrebarea: ”Cat timp iti propui sa aloci studierii limbii x saptamanal?” apare raspunsul: ”Pai sedintele cu voi si 2, 3 ore in weekend”.

Ceea ce nu isi dau ei seama este ca si noi am fost la randul nostru cursanti, cunoastem putina psihologie, am tot auzit vorbele acestea de la vechi cursanti si stim ca in weekend apar diverse: doresti sa iesi cu prietenii, vrei sa te odihnesti etc. Iar apoi spui ca o sa recuperezi saptamana viitoare cate o ora in fiecare zi ca sa te revansezi. Asadar acele 2, 3 ore propuse pentru weekend rareori sunt realizate.

Stim ca spui: ”NU AM TIMP in cursul saptamanii, sunt prea obosit sa invat 1 ora etc”, dar pentru a elimina aceasta scuza noi iti recomandam  sa ai contact cu acea limba ZILNIC  5-15 MINUTE. Pe langa un curs de limba straina, care iti poate aduce o evolutie foarte rapida, poti sa faci zilnic diverse activitati care sa te ajute sa consolidezi limba pe care o studiezi.

Ce poti sa faci in acele 5-15 min zilnic:

 1. Folosesti dispozitive si aplicatii (telefon, laptop, GPS, Facebook etc)?
  • Schimba-le la toate limba de folosinta in limba pe care o studiezi si incearca sa memorezi cum se spune la diverse cuvinte;
 2. Iti place sa te uiti la filme?
  • Bun, atunci pune subtitrare in limba x si uita-te. Incearca sa fii constient cum pronunta si cum se scrie;
 3. Mergi cu metroul?
  • Ai multe optiuni: sa citesti (carti, articole, bancuri etc); sa asculti (cursuri, audiobook-uri, muzica); sa vorbesti cu persoane native online etc;
 4. Mergi cu masina?
  • In loc sa asculti Radio Zu, mai bine pune pe un stick un audiobook in acea limba. Chiar daca nu poti fi atent 100% iti garantez ca te ajuta;
 5. Ai treaba acasa (curatenie, de facut mancare, stat cu copii etc)?
  • Atunci pune o emisiune in fundal in limba x. Daca nu ma crezi ca ai putea invata ceva in acest fel, adu-ti aminte cand cantai ”Farmacia inimii, Catenaa…”.  Inconstientul este prezent si invata mereu;
 6. Ai pasiuni?
  • Cum ar fi sa citesti articole, urmaresti emisiuni/video-uri in limba pe care o studiezi despre subiectele de care esti interesat?
  • Poti realiza diverse activitati direct in limba pe care o studiezi: pictura, fotbal, citit, scris, alergare etc;
 7. Si cel mai amuzant pentru multi este acest punct: Stai pe buda minim 5 minute pe zi?
  • Ai ghicit, tocmai ai gasit acele 5 minute in care poti face orice din ce am scris mai sus si nu numai. 😛

Toate aceste activitati ne ajuta mintea sa fie relaxata si in acest fel acumulam mult mai mult decat atunci cand ne chinuim sa invatam o ora si nu avem chef. In plus se stie ca pasii mici facuti zilnic duc mai departe decat unul mare facut rar. 

Cu drag,

Marina Luca

 

Close Menu